söndag 18 oktober 2015

Snickerskaka

Till Pajform ca 25 cm diameter, med avtagbar kant.
– 100 g mörk choklad 86% , Marabou Premium
– 100 g mörk choklad 70 % , Marabou Premium Cocoa Sea salt pecan
– ca 350 g (en burk) jordnötssmör utan tillsatt socker (exempel på märken med bra jordnötssmör är Vitaprana, Green Choice, Kung Markatta osv)
– ca 200 g jordnötter (välj lite bättre kvalité och inte för saltade)
– ca 250 g smör
– sötning efter smak (jag använde totalt ca 4 msk suktilett flormelis)
– ½ dl grädde
– ev en nypa flingsalt

OBS, det blir en hel del kolisar totalt i hela kakan – men den är extremt mättande, så tanken är att man bara äter litegrann. Kan man inte hålla sig till bara några bitar så gör som jag – bjud på det till fika så har du ingen möjlighet att äta upp hela själv, haha!  Jag tärnade dock upp den och den räcker till måååånga bitar.

Steg 1, till botten. Smält den 86%iga chokladen (100 g) över vattenbad tillsammans med ca 75 g smör. Blanda noga så det blir en jämn smet. Häll chokladen i botten av pajformen och ställ in i frysen så den stelnar (tar max 15 min). Under tiden botten stelnar kan ni göra i ordning fyllningen.
Lägg jordnötssmöret i en kastrull tillsammans med 100g tärnat vanligt smör. Ha på låg värme och rör runt tills det smält ihop. Grovhacka ca 200g jordnötter (spara lite åt sidan om ni vill toppa kakan med jordnötter). Häll jordnötterna, grädde och lite sötning i taget ner i jordnötssmöret. Smaka av om det behövs mer sötning och tillsätt ev lite flingsalt (förhöjer smakerna).
Ta ut pajformen ut frysen, häll jordnötsblandningen över chokladbotten och ställ in i frysen igen. Nu behöver det lite längre tid för att stelna, räkna med 20-30 min.


Smält sedan sista chokladen, Cocoa Sea salt pecan 100g (går självklart att byta ut mot icke smaksatt mörk choklad) tillsammans med 75 g smör över vattenbad.
Ta ut pajformen ut frysen, känn på toppen så jordnötsfyllningen blivit hård (behöver ej vara genomfrusen). Häll sedan över den smälta chokladen och toppa med några hackade jordnötter. Ställ in i frysen igen tills det är dags att servera.


Tips! Dela upp i portionsbitar så är det lättare att bara ta ut lite grann i taget från frysen.  Ät och njut!

Källa: tjockkocken.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Äppelpaj

Ingredienser 2-3 stora äpplen ½ dl sötströ ½-1 msk kanel 50 g smör 4 msk (80g) fibersirap gold 1½ dl mandelmjöl 1½ dl havregryn ⅓ tsk bakpul...