söndag 22 september 2024

Grillad flankstek med örtig gräddsås

Grillad flankstek

  • 1 flankstek (ca 700-900 gram)
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk olivolja
  • Saften från 1 citron
  • 2 tsk rosmarin
  • 2 tsk timjan
  • Salt och svartpeppar efter smak

  1. Blanda ihop marinaden och massera in den i köttet nåpgon timme innan grillning.
  2. Grilla till önskad temperatur och låt sedan vila 5-10 minuter.
  3. Skär upp i tunna skivor (tvärsöver fibrerna för en mör och saftig textur)
  4. Spara köttsaften till såsen!

Örtig gräddsås

  • 1 dl rött vin
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 msk japansk soja
  • 1 tsk konc oxfond
  • 2 dl vispgrädde
  • salt och malen svartpeppar

  1. Häll vin, timjan, soja och fond i en kastrull.
  2. Koka upp
  3. Sänk värmen och sjud på medelvärme utan lock tills buljongen kokat ihop något.
  4. Tillsätt grädden
  5. Tillsätt köttsaften
  6. Låt koka ett par minuter tills såsen tjocknar.
  7. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar.
Servera med rotsaker i ugn eller hemgjorda sötpotatis-pommes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Äppelpaj

Ingredienser 2-3 stora äpplen ½ dl sötströ ½-1 msk kanel 50 g smör 4 msk (80g) fibersirap gold 1½ dl mandelmjöl 1½ dl havregryn ⅓ tsk bakpul...