måndag 8 januari 2018

Müsli

Ingredienser:
  • 200 g hasselnötter eller mandlar eller pekannötter
  • 2 dl kokosflingor eller kokoschips
  • 2,5 dl solrosfrön
  • 50 ml pumpakärnor
  • 50 ml sesamfrön
  • 2 dl hela linfrö
  • 1 matsked gurkmeja
  • 1 matsked malen kanel eller kardemumma
  • 1 dl nyponskalsmjöl (valfritt)
  • 2,5 dl vatten
  • 0,5 dl kokosolja eller annan god neutral olja
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Hacka nötterna grovt i matberedare eller med vass kniv. Blanda alla ingredienserna i en skål.
  3. Bred ut på en ugnsplåt med bakplåtspapper på och rosta i ugnen 20–30 minuter, till att börja med. Nötter och fröer är värmekänsliga och ska inte brännas för då smakar de inte gott.
  4. Ta ut, rör om och ställ tillbaka i ugnen cirka 20 minuter till. Håll koll. När müslin känns nästan torr kan du stänga av värmen och låta den svalna i eftervärmen. Du kan också sänka värmen något och köra ytterligare 10–15 minuter. Men håll uppsikt!
  5. Servera müslin med fet grekisk yoghurt med en gnutta vaniljpulver och kanske extra grädde i. Müslin är väldigt näringsrik och mättande. 0,5-1 dl per portion räcker långt.

Recept från Kostdoktorn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Äppelpaj

Ingredienser 2-3 stora äpplen ½ dl sötströ ½-1 msk kanel 50 g smör 4 msk (80g) fibersirap gold 1½ dl mandelmjöl 1½ dl havregryn ⅓ tsk bakpul...