fredag 21 april 2017

Passionsfruktscheesecake

Ingredienser:

Botten

  • 3,5 dl mandelmjöl
  • 60 gram smör
  • 1 msk fiberhusk
  • 1,5 msk sötning
  • 1 krm salt
  • 2 äggulor
  • 2 msk grädde
  • ½ tsk vaniljessens/vaniljpulver

Fyllning

  • 4 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 400 g färskost
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl sötning
  • ½ tsk vaniljessens eller vaniljpulver
  • 5 passionsfrukter
  • 2 msk pressad citron/lime

Garnering
1 passionsfrukt + kött från passionsfrukterna till fyllningen

Gör såhär:

Botten:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mandelmjöl med smör i en matberedare och lägg sedan i övriga ingredienser och kör tills du fått en jämn deg.
  3. Tryck ut i en smord form med avtagbara kanter.
  4. Grädda pajbotten i ugnen i 10 minuter och låt sedan svalna.

Fyllning:

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten att svälla.
  2. Separera äggens vita och gulor.
  3. Vispa gulorna pösigt med sötning och vanilj.
  4. Tillsätt färskost och creme fraiche och vispa ihop.
  5. Gröp ur passionsfrukterna och sila saften ner i en kastrull.
  6. Spara fruktköttet till garnering. Tillsätt citrussaften i kastrullen och värm upp utan att koka.
  7. Tag av plattan, lägg i gelatinet och rör tills det löst upp sig.
  8. Låt blandningen svalna.
  9. Häll försiktigt ner fruktsaften i ostsmeten under omrörning.
  10. Vispa äggvitor till hårt skum och vänd ner i smeten.
  11. Häll smeten i formen över pajbotten och släta till ytan.
  12. Täck över och ställ kallt i kylen ca 4 timmar eller över natten.
  13. Ta försiktigt loss formens kanter och garnera med passionsfruktskött.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Äppelpaj

Ingredienser 2-3 stora äpplen ½ dl sötströ ½-1 msk kanel 50 g smör 4 msk (80g) fibersirap gold 1½ dl mandelmjöl 1½ dl havregryn ⅓ tsk bakpul...