fredag 23 december 2016

Pepparkaksparfait

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g färskost (ex Philadelpgia)
  • 1 apelsin
  • 3 dl vispgrädde
  • 150 g pepparkakor, krossade/mixade. Recept finns här.
  • 1 sats inkokta äpplen, se till höger
  • ½ l färska bär

Gör såhär

  1. Separera äggen. Lägg gulorna i en bunke och vitorna i en annan.
  2. Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna och vispa ljust och pösigt.
  3. Blanda sedan med låg hastighet i färskosten.
  4. Riv fint skal av halva apelsinen och pressa ur ca ¾ dl saft.
  5. Blanda ner det rivna apelsinskalet och saften i smeten.
  6. Vispa grädden i en egen bunke.
  7. Vänd ner grädden i äggsmeten.
  8. Vispa äggvitorna till ett fast skum, och vänd försiktigt ner skummet med en slickepott i smeten.
  9. Varva pepparkakskross med parfaitsmet i en plastfilmsklädd form
  10. Frys minst 6 timmar eller helst över natten.
  11. Ta ut 30 minuter innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Äppelpaj

Ingredienser 2-3 stora äpplen ½ dl sötströ ½-1 msk kanel 50 g smör 4 msk (80g) fibersirap gold 1½ dl mandelmjöl 1½ dl havregryn ⅓ tsk bakpul...