söndag 25 november 2012

Pepparkakor!

Idag är det dags att baka pepparkakor.
Receptet kommer från Birgitta Höglunds blogg.
Det ska bli riktigt spännande att se hur de blir, återkommer ikväll med en rapport ;)

Ingredienser

  • 100 gr smör
  • 2 krm malda nejlikor
  • 2 krm mald kardemumma
  • 2 krm mald kanel
  • 1 krm mald ingefära
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • 4 msk Stevia Strö
  • 1 ägg

Gör så här:

  1. Lägg smör och kryddor i en kastrull. Ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite. Blanda ner sötningen.
  2. Rör ihop mandelmjöl och fiberhusk i en bunke. Vispa ner kryddblandningen. Rör sist i ägget, blanda väl.
  3. Ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.
  4. Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.
  5. Grädda på 200° i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.
  6. Förvara  frysen, värm gärna i ugn innan fikat.

Omdöme:

Det blir ju självklart inte som "riktiga" pepparkakor! Men smaken var det inget fel på alls! Då kryddorna kokades upp tillsammans med smöret blev det en mycket fyllig och god smak. Utan socker är det dock omöjligt att få till "knäckigheten", så det blir lite mjuka i konsistensen. Man skulle kunna försöka att torka dem i ugn på låg värme för att göra dem lite sprödare. Vi blev ändå riktigt förtjusta i dessa kakor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Äppelpaj

Ingredienser 2-3 stora äpplen ½ dl sötströ ½-1 msk kanel 50 g smör 4 msk (80g) fibersirap gold 1½ dl mandelmjöl 1½ dl havregryn ⅓ tsk bakpul...