32 st
Degen
- 50 g jäst (för söta degar)
- 200 g smör
- 3 påsar saffran (á ½ g)
- 2 dl socker
- 5 dl mjölk (3%)
- 250 g Kesella (10 %)
- ½ tsk salt
- 1 ägg
- ca 16 dl vetemjöl (16 dl motsvarar 960 g)
Garnering
- 1-2 ägg, uppvispat
- Russin
Gör så här
- Smula ned jästen i en stor bunke.
- Smält matfettet.
- Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel.
- Rör ned saffranet i det smälta smöret.
- Tillsätt mjölk och Kesella.
- Ljumma degspadet till 37 C med termometer.
- Rör ut jästen i lite av degspadet.
- Tillsätt resten av degspadet, socker, salt och ägg.
- Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.
- Strö lite mjöl över degen.
- Låt degen jäsa under bakduk 30-45 minuter.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk.
- Knåda i resten av mjölet.
- Om du ska göra saffranslängder, följ nu istället detta recept.
- Dela degen på hälften tills du har 32 lika stora bollar.
- Rulla ut bollarna till en korv och forma lussekatter.
- Låt lussekatterna jäsa på plåt under bakduk 30-45 minuter.
- Sätt ugnen på 225 C (190 C i varmluftsugn).
- Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och stick ned ett russin i varje ände.
- Grädda mitt i ugnen 7-10 minuter.
- Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar