torsdag 4 december 2025

Lussekatter

32 st

Degen

  • 50 g jäst (för söta degar)
  • 200 g smör
  • 3 påsar saffran (á ½ g)
  • 2 dl socker
  • 5 dl mjölk (3%)
  • 250 g Kesella (10 %)
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • ca 16 dl vetemjöl (16 dl motsvarar 960 g)

Garnering

  • 1-2 ägg, uppvispat
  • Russin

Gör så här

  1. Smula ned jästen i en stor bunke.
  2. Smält matfettet.
  3. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel.
  4. Rör ned saffranet i det smälta smöret.
  5. Tillsätt mjölk och Kesella.
  6. Ljumma degspadet till 37 C med termometer.
  7. Rör ut jästen i lite av degspadet.
  8. Tillsätt resten av degspadet, socker, salt och ägg.
  9. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.
  10. Strö lite mjöl över degen.
  11. Låt degen jäsa under bakduk 30-45 minuter.
  12. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk.
  13. Knåda i resten av mjölet.
  14. Om du ska göra saffranslängder, följ nu istället detta recept.
  15. Dela degen på hälften tills du har 32 lika stora bollar.
  16. Rulla ut bollarna till en korv och forma lussekatter.
  17. Låt lussekatterna jäsa på plåt under bakduk 30-45 minuter.
  18. Sätt ugnen på 225 C (190 C i varmluftsugn).
  19. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och stick ned ett russin i varje ände.
  20. Grädda mitt i ugnen 7-10 minuter.
  21. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Saffranslängd

2 st Ingredienser En sats lussekattsdeg Fyllning 200 g mandelmassa 100 g smör, rumsvarmt 4 msk vaniljsocker Garnering 1 ägg, uppvispat Mande...