lördag 11 oktober 2025

Boeuf bourguignon

Ingredienser

  • 1 kg högrev
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör + 1 msk
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • ½ dl kalvfond
  • 2 lagerblad
  • 4 kvistar timjan
  • 2 kvistar rosmarin
  • 250 g schalottenlök
  • 250 g champinjoner
  • 150 g rökt fläsk eller bacon

Garnering

  • timjan, hackad
  • rosmarin
Gör så här

  1. Putsa köttet och skär det i bitar
  2. Skala och hacka lök och vitlök
  3. Bryn köttet i 2 msk smör i omgångar i en stekpanna
  4. Krydda med salt och peppar och lägg över köttet i en gryta
  5. Stek löken i smör tills den fått fin färg
  6. Tillsätt vitlök och tomatpuré och stek ca 1 minut
  7. Lägg över löken i grytan.
  8. Häll vin, vatten och fond i grytan och tillsätt lagerblad, timjan och rosmarin
  9. Låt grytan koka upp och sedan sjuda under lock tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme
  10. Lägg smålökarna i kallt vatten ca 15 min så blir de enklare att skala.
  11. Ansa och halvera champinjonerna om de är stora
  12. Strimla och stek fläsket i en stekpanna tills det fått fin färg. Ta upp på ett fat så länge.
  13. Stek lök och champinjoner i fettet efter fläsket tills de fått fin färg.
  14. Blanda ner lök och champinjoner i grytan, sjud ytterligare ca 15 min (eller servera vid sidan av)
  15. Blanda ner fläsket i grytan och strö över timjan och rosmarin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Saffranslängd

2 st Ingredienser En sats lussekattsdeg Fyllning 200 g mandelmassa 100 g smör, rumsvarmt 4 msk vaniljsocker Garnering 1 ägg, uppvispat Mande...